Visites

Enviar un correu                                                                                     

diumenge, 3 d’octubre del 2010

Acte de presentació de SI a Poble Nou

El Centre Cívic Can Felipa del Poble Nou ha quedat pràcticament ple, amb més de 200 persones, en la presentació de Solidaritat Catalana per la Independència. L'acte ha estat presentat pel secretari de l'agrupació del districte de Sant Martí, Jordi Sànchez , i ha comptat amb la presència dels candidats per Barcelona Xavier Soler, Emili Valdero i Uriel Bertran.
Un cop passats els minuts de “cortesia” s'inicia l'acte amb la intervenció d'en Jordi Sanchez, que va fer una referència als oradors de l'acte presentant-los com a gent capaç i honesta. Va disculpar la presència del Sr. Alfons López Tena, enllitat a causa de la grip. Cal destacar que va agrair la presència dels representants de les principals entitats del barri i la feina feta pels adherits del districte, pel que fa a la comunicació amb les entitats i amb la ciutadania en general.
Els següent orador, en Xavier Soler, canditat nº 18 a la llista pel Parlament de Catalunya per Solidaritat Catalana per a la Independència en les properes eleccions del 28-N ens va fer una explicació de com a resultes de la presentació a la que va assistir fa un parell de mesos, el va engrescar la defensa de la independència del país per la via de la declaració unilateral, “la independència es pren, no es pidola”, va concretar. L'altre aspecte que el va seduir va ser la possibilitat de formar part d'una organització política democràtica i lliure, concretada en el dret a escollir i a ser escollit. Reforçant aquest extrem va anunciar la preparació d'eines perquè els adherits puguin decidir el sentit del vot dels diputats de SCI al Parlament de Catalunya en la propera legislatura.


Seguidament va prendre la paraula l'Emili Valdero, que va centrar la intervenció en la concreció de les propostes de SCI en tres punts: Independència, major benestar i regeneració democràtica.
Va parlar de la independència com a única proposta racional, viable i honesta després de la sentència del Tribunal Constitucional, que invalida les propostes de les organitzacions polítiques representades actualment al Parlament de Catalunya, tals com el concert econòmic, represa de l'Estatut o realització d'un referèndum abans d'una declaració unilateral d'independència. Recolza aquesta proposta l'aparició a Europa durant els últims anys d'un bon nombre d'estats nous sense que aquest fet hagi suposat en cap cas una resposta violenta, sinó l'aparició de conflictes polítics que cal gestionar racionalment i reflexiva i que s'han resolt amb la celebració de referèndums, tal i com ha dictaminat el Tribunal Internacional de la Haia. La independència es conquereix pel saber fer del poble sobirà. En un entorn internacional bàsicament democràtic, només es pot resoldre per la via democràtica.
El compromís de la representació de SCI al Parlament en la propera legislatura és de no fer cap mena de pacte amb altres forces polítiques que no expressin el compromís de declarar la independència en la propera legislatura, recolzar les votacions en clau nacional (aquelles en les que la Generalitat de Catalunya té competències), i votar en contra de les propostes realitzades en clau espanyola (les que Catalunya no en té competències).

Pel que fa a la regeneració democràtica indicà que només és possible en processos de baix a dalt, basats en el control democràtic dels nostres representants al Parlament. El compromís de SCI és anar a processos de democràcia directe i a la reforma de la Llei electoral, aconseguint representació directe del territori a la cambra que es combini amb la representació aconseguida segons el nombre de vots, i l'establiment d'oficines territorials on els diputats i diputades puguin atendre les demandes i propostes de la ciutadania. En aquesta línia va anunciar l'establiment d'eines que permetran als adherits a SCI el dret a votar prèviament les decisions plantejades al Parlament, de manera que estableixen el sentit del vot en les qüestions que sorgeixin. Fins ara només SCI ha fet propostes concretes per solucionar l'allunyament de la política de la ciutadania i posar les bases per que sigui la bona feina el que asseguri un lloc a la política i no el seguidisme i la mediocritat.
L'altre gran repte el va definir com l'augment del benestar dels catalans, que serà conseqüència directe del final de l'espoli fiscal, xifrat en 22.000.000 €, donà exemples del que significa la xifra molt entenedors: significa el 10% del PIB català, és a dir com si de cada 10 anys de treball i creació de riquesa un no el cobréssim, el regaléssim a Espanya. Significa també la bonica quantitat de 3.000 € per persona i any que van cap a Espanya i mai no retornen o el que és el mateix 12.000 € /any per una família de quatre membres. Potser l'exemple més impactant va ser el del pla Obama per treure a EEUU de la pitjor crisi que mai ha viscut, doncs aquest pla excepcional suposa una injecció de pressupost de 3.000 $ per habitant, menys del que a Catalunya ens costa cada any ser espanyols. Sense l'espoli fiscal el pressupost de la Generalitat augmentaria un 70%, amb el que es podrien augmentar significativament les pensions dels jubilats, les beques als estudiants, es reduiran els impostos, es podrien deixar de pagar els peatges, etc.
Finalment Uriel Bertran va fer una explicació del naixement de SCI i va definir la situació actual com un debat entre la pobresa (autonomisme)o la riquesa del país (independència). També va fer èmfasi en l'actual projecció internacional del procés i assegurà que amb la independència milloraran les relacions amb Espanya, doncs és un estat que històricament ha respectat l'autoritat i ha anat en contra dels pobles més febles. L'acte es clogué amb tota la sala entonant el Cant dels Segadors.
Carme Moner

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada